Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δικαίωση του απολυμένου συναδέλφου από την PlegmaNet!


Εκδήλωση-Συζήτηση την Παρασκευή 14/12 στο καφέ Εκτός των Τειχών (Γραβιάς 10-12, Εξάρχεια) στις 7:00 μ.μ. με θέμα:
  • Τις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία
  • Τις αντιστάσεις των εργαζομένων και την πάλη για συνδικαλιστικές ελευθερίες


Άκρως αποκαλυπτική για τον ταξικό ρόλο της δικαιοσύνης σ’ αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα είναι η απόφαση του δικαστηρίου για την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης του Ν.Ν. στην εταιρεία PlegmaNet, που εκδικάστηκε στις 23 Ιανουαρίου 2018. Με μεγάλη προκλητικότητα το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για ακύρωση της καταχρηστικής απόλυσης και επαναπρόσληψης του συναδέλφου, αναγνωρίζοντας μόνο το δικαίωμα του εργοδότη να απολύει για λόγους «παραγωγικότητας». Ταυτόχρονα, αρνείται να αναγνωρίσει κάποια «νόμιμη» συνδικαλιστική δράση του συναδέλφου, μιας και δε βρίσκει κάποια συσχέτιση της απόλυσής του με τη συμμετοχή του Ν.Ν. στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 17/5/2017 και της προπαγάνδισής της σε συναδέλφους του ή με την άρνησή του να δουλεύει τα Σάββατα με κουπόνια. Ίσα-ίσα εξυμνεί την «καλή» και «φιλεύσπλαχνη» εργοδοσία που δίνει και κουπόνια στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους της.

Τη στιγμή που στη δίκη τα επιχειρήματα της εργοδοσίας για την απόλυση του συναδέλφου Ν.Ν. κατέρρεαν το ένα μετά το άλλο και φάνηκε ολοκάθαρα με πόσο σαθρά στοιχεία (ανυπόγραφους πίνακες πωλήσεων) προσπάθησε να στηρίξει το παραμύθι της παραγωγικότητας, στην απόφαση υιοθετούνται μονομερώς και πλήρως όλοι οι ισχυρισμοί της εργοδοσίας. Παράλληλα, παραλείπονται εσκεμμένα τα δεκάδες ψηφίσματα σωματείων και συλλογικοτήτων, οι καταθέσεις συναδέλφων και συνδικαλιστών του χώρου των τηλεπικοινωνιών (τόσο στη δίκη όσο και στην Επιθεώρηση Εργασίας) αλλά και η δράση της «Πρωτοβουλίας ενάντια στις απολύσεις στην PlegmaNet» που φανερώνουν τους πραγματικούς λόγους της απόλυσης του Ν.Ν.: τη συνδικαλιστική του δράση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του.
Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά καταδικαστικές αποφάσεις για εργαζόμενους, κάνοντας σαφές για άλλη μια φορά ότι η θέση της αστικής δικαιοσύνης είναι στο πλευρό των εργοδοτών. Η ίδια η νομοθεσία, άλλωστε, αποτελεί οπλοστάσιο της εκάστοτε εργοδοσίας για να επιτίθεται στους εργαζόμενους. Αυτή η –κατά βάση πολιτική– απόφαση αποτελεί ξεκάθαρη προσπάθεια τρομοκράτησης και στοχοποίησης των εργαζομένων που προσπαθούν να παρέμβουν οργανωμένα και συλλογικά στο χώρο δουλειάς τους κόντρα στον αρνητικό συσχετισμό και στο κλίμα αποσυγκρότησης.
Από την πρώτη στιγμή δεν υπήρξε καμία αυταπάτη για τα αστικά δικαστήρια και με ποιανού το μέρος θα ταχθούν. Γι’ αυτό και η «Πρωτοβουλία ενάντια στις απολύσεις στην PlegmaNet», που συγκροτήθηκε με στόχο την ανάδειξη του ζητήματος, έθεσε ως προτεραιότητα την κινηματική πίεση και την ανάδειξη του ζητήματος στους εργαζόμενους. Με πλατιά απεύθυνση σε σωματεία, συλλογικότητες και αγωνιστές, προχώρησε σε μια σειρά παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις έξω από την PlegmaNet και άλλες εταιρείες του κλάδου, καθώς και εκδηλώσεις που έπιαναν ζητήματα όπως το δικαίωμα στη δουλειά και ο αγώνας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Η απόφαση του δικαστηρίου εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και εμπέδωσης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η εργοδοσία της Plegmanet και συνολικά οι εργοδότες χρησιμοποιούν τέτοιες αποφάσεις για να εμφανίσουν το δρόμο του αγώνα ως μάταιο και την πλήρη υποταγή στις ορέξεις των εργοδοτών ως μοναδική λύση για να εξασφαλίσει ο εργαζόμενος τη δουλειά του. Μπροστά σε αυτό το ξεμπρόστιασμα της «δικαιοσύνης» των ισχυρών και κόντρα στη λογική της υποταγής, οι εργαζόμενοι πρέπει να πεισμώσουν και βαδίσουν στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης. Να απαντήσουν στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την καταπάτηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών τους με οργάνωση και αγώνα.
Απαιτούμε:
·        Να δικαιωθεί ο συνάδελφος Ν.Ν!
·        Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στην Plegmanet!
·        Κάτω τα χέρια από τις συνδικαλιστικές ελευθερίες!
·        Κάτω η εργοδοτική και κρατική αυθαιρεσία!
Πρωτοβουλία ενάντια στις απολύσεις στην PlegmaNet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου